Polikliniek Oogheelkunde start unieke samenwerking met Hogeschool Utrecht
Polikliniek Oogheelkunde start unieke samenwerking met Hogeschool Utrecht
De polikliniek Oogheelkunde van het UMC Utrecht start een unieke samenwerking met de opleiding Optometrie van de Hogeschool Utrecht (HU). Vanaf september 2024 start de poliklinische LEERafdeling. Studenten van de HU gaan op deze afdeling patiëntenzorg verlenen onder begeleiding van een oogarts en optometrist van het UMC Utrecht en HU-docenten. Een innovatieve en unieke samenwerking!
Juiste zorg op de juiste plek
De poliklinische LEERafdeling komt voort uit een succesvol project dat in coronatijd startte: het TeleTriage-Team. Jeanette van Weerden, verpleegkundig specialist én Verpleegkundige van het jaar in de categorie onderwijs, was aanjager van dit project: “Tijdens de coronatijd moesten wij onze poliklinische zorg afschalen van 100 procent naar 10 procent. Voor Oogheelkunde betekende dit van 250 naar 25 poliklinische afspraken per dag. Dit leidde tot het acute vraagstuk: hoe prioriteren we in de zorg?”
Ondertussen werd bij de Hogeschool Utrecht het praktijkonderwijs stilgelegd en was er alleen nog onderwijs op afstand. Jeanette: “Samen hebben we toen het project TeleTriage opgezet. De studenten Optometrie moesten door een telefonisch consult met de patiënt en bestudering van het patiëntdossier inschatten of een patiënt op korte of lange termijn gezien moest worden. Of dat we ze misschien beter konden doorverwijzen naar een andere zorgverlener. Onder begeleiding van een HU-docent kwamen zij vervolgens tot een advies aan de oogarts van het UMC Utrecht. Dit project was een groot succes. Patiënten kregen passende zorg en zijn we de coronacrisis doorgekomen. Ook de studenten konden toch op afstand praktijkonderwijs blijven volgen, wat heel leerzaam bleek te zijn. Daarom hebben we dit project na de coronatijd nog even doorgezet.”
Poliklinische LEERafdeling
De wachtlijst bij Oogheelkunde is inmiddels volledig getrieerd, maar omdat de studenten aangaven ook graag weer fysiek onderwijs te volgen in de praktijk, komt er geen einde aan de succesvolle samenwerking met de HU. Oogarts Joke de Boer en clusterhoofd Ralph Wijnhoven kwamen vanuit het UMC Utrecht met het voorstel om een nieuwe LEERafdeling in samenwerking met de HU op te zetten. Deze gaat in september van start. Jeanette van Weerden: “Op deze LEERafdeling hopen we nog meer aan te sluiten op de wens van studenten om minder achter de computer te zitten en meer zorg in de praktijk uit te voeren. Ze kunnen praktijkervaring opdoen met alle stappen van zorg in de patientjourney van de oogheelkundige patiënt. Ze leren klantgericht, multidisciplinair, protocollair en volgens richtlijnen te werken en ze leren goed klinisch te redeneren. Daarnaast krijgen ze de kans om te innoveren en een bijdrage te leveren aan de wetenschap. Het voornaamste doel is dus leren, maar een mooie bijkomstigheid is dat wij meer capaciteit op de polikliniek krijgen.”
Eerste leerafdeling waar paramedisch en specialisme samenkomen
De studenten werken op de LEERafdeling onder supervisie van HU-docenten. Dit zijn goed opgeleide optometristen met ziekenhuiservaring. Als het wenselijk is, is er overleg met de stafarts of met artsen in opleiding. HU-docent Sigrid Mueller-Schotte vertelt:
“Het zijn niet alleen de studenten die profiteren van deze samenwerking. Het UMC Utrecht kan een deel van de protocollaire zorg nu uitbesteden aan ons. En dat verlicht weer de werkdruk. Ook wil het ziekenhuis in hun opleiding voor specialisten meer nadruk leggen op interprofessioneel opleiden en multidisciplinair samenwerken. Dat kunnen ze nu mooi oefenen met onze studenten. Waardoor we bijdragen aan het opleiden van de zorgverlener van de toekomst in lijn met De Nieuwe Utrechtse School. Het is daarnaast de eerste leerafdeling in Nederland waar een paramedisch gezondheidsberoep en een specialisme samenkomen in een universitair centrum. Deze samenwerking biedt zo een nieuw perspectief op hun opleiding én op de onze. Dit is nou echt een win-winsituatie.”
Foto: L. Schotte